Home Review: introductie en design Samsung Galaxy S5

Review: introductie en design Samsung Galaxy S5

De Samsung Galaxy S5 ligt inmiddels al weer enkele maanden in de winkels en is er in geslaagd om meer dan 10 miljoen exemplaren te verkopen in de eerste maand! Het is precies de verkoop hit die we hadden verwacht!.

Is de Samsung Galaxy S5 echter alle verwachtingen waard? In vergelijking met de Samsung Galaxy S4 heeft Samsung in ieder geval aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd aan bijvoorbeeld de camera en het beeldscherm van de Galaxy S5. Wat waarschijnlijk wel het meest opvalt aan de nieuwe Galaxy S5 is het fantastische beeldscherm.

De prijs van de Galaxy S5 is inmiddels al iets gezakt, maar het toestel is nog steeds niet goedkoop. Toch is de Galaxy S5 goedkoper dan zijn rivalen: de HTC One M8 en de Sony Xperia Z2 en mag je een dergelijke prijs tegenwoordig wel verwachten van de high-end top smartphones.

Wat zijn nu precies de goede en slechte eigenschappen van de Galaxy S5? Het feit dat het toestel waterbestendig is, is natuurlijk een groot pluspunt. Een nadeel daarvan is echter het vervelende klepje voor de oplaadpoort, welke je steeds weer dicht moet doen. Het scherm ziet er geweldig uit, maar enkele onderdelen van de interface hadden iets vriendelijker en simpeler gekund wat ons betreft. En hoewel de camera tot de beste camera’s van dit moment behoort, reageert het toch wat traag bij het maken van foto’s in onderbelichte ruimtes.

De vingerafdrukscanner, welke bij de Samsung Galaxy S5 werd geïntroduceerd, kan ook behoorlijk onhandig zijn. Alhoewel sommige mensen er bijzonder goed over te spreken zijn en er zeer goed mee overweg kunnen. Het blijft een feit dat de vingerafdrukscanner op de iPhone 5s makkelijk in gebruik is.

Genoeg voor- en nadelen, maar wat er aan het einde overblijft is een fantastische smartphone, die soms wat geduld vraagt. Als je van plan bent om de Galaxy S5 te kopen, lees je onderstaand hoe de telefoon zich staande houdt tegen de grote concurrenten van dit moment.

Galaxy S5 in vergelijking met de HTC One M8

De HTC One M8 oogt en voelt een stuk beter dan de Samsung Galaxy S5. Met een metalen behuizing en een aantrekkelijk design, bestaat hier eigenlijk geen twijfel over. Sommige onderdelen van de interface van het toestel voelen en zien er ook een stuk beter uit. Niet alle onderdelen van de TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5 zien er namelijk perfect uit.

Waar de Samsung Galaxy S5 uiteindelijk van de HTC One M8 wint, zit hem in andere elementen van het toestel; het beeldscherm en de camera. Het OLED- beeldscherm van de Samsung Galaxy S5 is eigenlijk beter dan de HTC One M8 in alle aspecten, waarvoor alle credits uitgaan naar Samsung. Het beeldscherm van de HTC One M8 is zeker niet slecht, maar dat van de Galaxy S5 is gewoon vele malen beter.

Ook de camera van de Samsung Galaxy S5 is een stuk beter. De camera van de S5 is een stuk betrouwbaarder en maakt veel gedetailleerdere foto’s. Dat gezegd hebbende, moeten we concluderen dat de functie om wazige foto’s scherp te stellen op de M8 weer een stuk beter laadt dan op de Samsung Galaxy S5.

Galaxy S5 in vergelijking met de Sony Xperia Z2

De Sony Xperia Z2 is wat stijlvoller dan de Galaxy S5. Het glas-op-metaal design trekt de aandacht en het dunne design van de Sony Xperia Z2 ziet er ook erg aantrekkelijk en krachtig uit.

De Sony Xperia Z2 biedt ook een grotere batterij en iets betere waterdichte eigenschappen. De Sony Xperia Z2 is bestand tegen water jets en kan langer onder wat blijven dan de Galaxy S5, is uit diverse tests gebleken. Voor veel mensen is dit echter een nietszeggende update, want zeg nou zelf: wie gooit zijn telefoon nu voor een uur in het water?

De Galaxy S5 en Sony Xperia Z2 maken beiden gebruik van dezelfde processor, maar de Galaxy S5 is toch iets sneller geklokt dan de Z2. De Xperia Z2 beschikt met 3GB aan RAM, over 1GB meer RAM dan de Galaxy S5. Dit moet in theorie tot iets betere prestaties op het gebied van multitasking leiden. De Sony Xperia Z2 beschikt ook over een camera met een betere resolutie dan de Galaxy S5. Toch blijft het beeldscherm van de Samsung Galaxy S5 de beste in zijn soort, met een absolute voorsprong op de concurrentie als het gaat om beeld kwaliteit.

Samsung Galaxy S5 design

Samsung heeft goed zijn best gedaan om de Galaxy S5 een ander uiterlijk te geven dan zijn voorganger; de Samsung Galaxy S4. De Galaxy S5 heeft een licht geperforeerde achterzijde, terwijl de Galaxy S4 een glad en glanzend uiterlijk heeft. Er is echter één onderdeel dat overeenkomt tussen beide toestellen.

Samsung Galaxy s5 design

Waar de Sony Xperia Z2 en de HTC One M8 hun toestel proberen te voorzien van een exclusieve uitstraling, door gebruik te maken van een metalen behuizing, is de Samsung Galaxy S5 bijna compleet gemaakt van plastic. Het is echter geen plastic dat direct goedkoop oogt, aangezien er een metalen effect aan is gegeven. Je zou het daarom op het oog snel kunnen verwarren met metaal. Wanneer je de Galaxy S5 echter vasthoudt, voel je direct dat het toestel niet echt van metaal is. De zijkanten van het nieuwe ontwerp zijn ook geribbeld, waarmee het minder fraai oogt dan de strakke zijkanten van de Galaxy S4. Kortom, het uiterlijk van de Galaxy S5 is niet bepaald een verbetering ten opzichte van de Galaxy S4. Daarbij moet natuurlijk gezegd worden; smaken verschillen.

De Samsung Galaxy S5 voelt wel beter aan in de hand dan de Galaxy S4, mede dankzij het zachte materiaal waarvan de Galaxy S5 is gemaakt. Dit zorgt er voor dat je de S5 zelfs met de ogen dicht kunt herkennen en de smartphone niet snel zult verwarren met een andere smartphone (tenzij andere smartphone fabrikanten hetzelfde materiaal gaan maken).

Om het toestel van nieuwe elan te voorzien, ligt het in de lijn der verwachting dat de Galaxy S5 in het jaar 2015 in een regenboog aan kleuren verkrijgbaar is. Dit zorgt er voor dat het toestel fris blijft en niet snel verouderd. Bij de lancering van de Galaxy S5, werd het toestel gepresenteerd in vijf verschillend kleuren: zwart, donker grijs, blauw, goud en wit.

Het kiezen van een specifieke kleur blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar als we de verschillende kleuren wat beter onder de loep nemen, lijkt de gouden kleur de minst fraaie te zijn. Waar Apple en HTC een succesvolle gouden versie van hun vlaggenschip op de markt te hebben gebracht, lijkt Samsung de plank volledig mis te slaan. De gouden Galaxy S5 oogt namelijk als een goedkope plastic handtas.

Samsung Galaxy S5 modellen

De afmetingen van de Samsung Galaxy S5, zijn net als andere high-end smartphones van Samsung, indrukwekkend te noemen. Het toestel is slechts 8.1 millimeter dik en is, ondanks een grote beeldscherm en meer hardware aan de binnenkant, slechts een paar millimeter breder dan de Galaxy S4.

De aan/uit- knop van de Galaxy S5 bevindt zich aan de rechterkant van het toestel, waardoor deze eenvoudig met de duim te bedienen is. In combinatie met het slanke uiterlijk is het toestel prima te bedienen. Echter, zoals het geval is bij de meeste 5- inch smartphones, is het beeldscherm niet in zijn geheel met één duim te bedienen. Bij de Galaxy S5 heb je daarom al snel twee handen nodig voor de bediening. Wanneer je overstapt van bijvoorbeeld iPhone 5 naar de Galaxy S5, zul je hier even aan moeten wennen.

Er is echter een klein nadeel aan het dunne uiterlijk van de Galaxy S5, aangezien de camera- behuizing ongeveer 1 millimeter uitsteekt uit de achterzijde. Dit gedeelte van de smartphone is daardoor ook een stuk gevoeliger voor krasjes, dan wanneer het toestel volledig plat was geweest.

Samsung Galaxy S5 zijkant

Net als de voorgaande Galaxy S- smartphones, beschikt de Galaxy S5 over een ultradunne, verwijderbare achterzijde, waarachter bijvoorbeeld een microSD kaart ingang verscholen zit. Hiermee kun je het toestel qua geheugen uitbreiden tot wel 128GB. Er zijn op het gebied van geheugen twee verschillende versies van de Galaxy S5, een 16GB en een 32GB versie. De 16GB- versie is veruit het populairste.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest